ran.ohome

en | pl | ukDARMOWA DOSTAWA OD 299ZŁBEZPIECZNE ZAKUPYZaloguj się

Naczynia Kuchenne

Sprawdź cały asortyment naszych naczyń kuchennych. Garnki, patelnie, brytfanny to tylko garstka całej oferty sklepu. Naczynia, które posiadamy wygrywały liczne nagrody, Lekue za innowacyjność a także za wykorzystywanie niesamowitego materiału Silikon uPlatynowego, Emile Henry za stworzenie jednych z najlepszych ceramik i emali. Każdy typ naczyń posiada swój specyficzny cel zastosowań, od uniwersalnych standardowych garnków do szybkowarów czy specjalnych do pieczenia przeróżnych potraw.

W ofercie sklepu znajdą Państwo marki takie jak Gerlach, Emile Henry, Lava Cooking, Lekue, Fackelmann, Revol, Nordic Ware, Tala. Naczyń ciągle przybiera dlatego warto wracać i sprawdzać naszą ofertę. Wszystkie produkty są starannie opisane aby zapewnić wam możliwie najlepszy wybór.

Wybór materiału

Podstawową rzecz przy wyborze naczyń jest podjęcie decyzji o materiale. Każdy materiał odgrywa istotną rolę, odzwierciedla skuteczność, efektywność, zastosowanie naczynia a także oczywiście i cene. Mianowicie, przewodność ciepła i tego jak nasz obiad przywżę do powierzchni np patelni podczas użytku. Niektóre naczynia wymagają specjalnego przygotowania do użytku nim zaczniemy z nich korzystać. Chodzi tutaj oczywście o posypanie mąką, nakropienie olejem lub smalcem i podobnym zabiegom o których nie można zapomnieć.

Naczynia wykonane z jednego tego samego materiału, łącznie z rączka, będą powodować nagrzewanie się jej i mogą wymagać użycia rękawicy kuchennej nim, zdejmiemy garnek z ognia. Dlatego część z garnków została wyposażona w rączki termoizolacyjne, nieprzewodzące ciepła, najczęstrzymi materiałami użytymi do tego zabiegu jest bakelit (tworzywo sztuczne w głównej mierze z żywicy fenolowo-formaldehydowej), plastik oraz drewno. Tutaj warto wziąc pod uwage aby unikać uchwytów, które są wydrążone w środku lub posiadają jakieś głębsze otwory, może to sprawiać problemy z wyschnięciem i ogólnym myciem. Dobry garnek powinien posiadać specjalną krawędź, na której trzyma się pokrywka. Jeśli jest odpowiednio wydrążona, zapobiega ulewaniu się wody podczas przegotowania wywaru.

Glina / Ceramika

Naturalne naczynia wykonane z ceramiki lub gliny sięgają starożytności i są do dziś używane. Garnki i patelnie wykonane z ceramiki są wytrzymałe (niektóre mogą przetrwać całe nasze życie a nawet i więcej) oraz nie reakcyjne. Czysta glina nie zawiera żadnych ciężkich metali, jest obojętna i nie reaguje chemicznie z gotowanym / pieczonym jedzeniem. Nowe naczynia przybierają temperature w wolnym tempue, jednak wraz z użytkowaniem będą nagrzewać sie co raz szybciej. Ceramika oddaje ciepło w sposób równomierny. Naczynia mogą być wykorzystywane w piekarniku a także na wolnym ogniu.

Metal

Metalowe garnki są wykonane z różnej gamy metali, ponieważ garnki i patelnie muszą przewodzić dobrze ciepło to także muszą być nie reaktywne chemicznie, nikt by nie chciał aby jedzenie nabrało niechcianych metalowych smaków. Większość materiałów, które dobrze przewodzą ciepło są zbyt reaktywne by używać je z jedzeniem. W niektórych przypadkach garnki mogą być wykonane z bardziej reaktywnych metali a następnie będą pokryte innymi.

Aluminium

Aluminium jest lekkim metalem, bardzo dobrze przewodzącym. Jest odporny na wiele rodzaji korozji. Aluminium jest najczęściej wykorzystywana w blachach, odlewach i anodyzowanych formach oraz jest mieszane z innymi metalami.

Odlewane aluminium uzyskuje cieńszą warstwę i daje możliwość uzyskania nieregularnych kształtów. Posiada mniejszą przewodność cieplną niż zwykłe blachy aluminiowe z uwagi na mikroskopijne pory podczas odlewania. Naczynia takie są droższe. Używane przy cięższych naczyniach jak duże formy do pieczenia.

Anodyzowane aluminium posiada naturalna warstwę, która jest twarda i niereaktywna. Anodyzowane aluminium używane jest w głębokich patelniach (saute), garnkach i opiekaczach.

Ważne: aluminium, które nie zostało anodyzowane, reaguje z kwaśnym jedzeniem i zmienia jego smak. Sosy zawierające zółtka jaj, warzywa takie jak szparagi lub karczochy mogą powodować utlenianie się nie anodyzowanego aluminium.

Miedź

Miedź posiada najlepszą przewodność cieplną ze wszystkich metali nieszlachetnych, co sktukuje równomiernym nagrzaniem. Garnki są tworzone z cienkich blaszek. Niestety miedź reaguje z kwaśną żywnością, co może doprowadzić do zatrucia. Odkryto to przy gotowaniu pomidorów, na starych typach garnków. Obecnie tworzone garnki miedziane posiadają specjalną warstwę anty reakcyjną.

Występują dwa typy miedzianych naczyń. Jedne z powłoką cynkową i drugie z powłoką ze stali nierdzewnej. Powłoka ze stali jest droższa i bardziej wytrzymała.

Żeliwo

Żeliwo długo się nagrzewa, jednak kiedy już zostanie ogrzane bardzo długo je utrzymuje i powoli oddaje. Żeliwo w odróżnieniu od innych naczyń, można nagrzać do ekstramalnie wysokich temperatur, wykorzystuje się to do passerowania lub w restauracjach do smarzenia bezpośrednim przy kliencie tzw. 'gorące pół miski'. Żeliwo wchodzi w reakcje z wysoko kwaśną żywnością np: wino, pomidory. Niektóra żywność podczas smarzenia zmienia kolor na czarny, np szpinak.

Żeliwo jest materiałem porowatym i łatwo rdzewieje. Wymaga nasmarowania tłuszczami przed użyciem. Tłuszcz utworzy cienką warstwe, która zapobiegnie utlenianiu żeliwa i ochroni powierzchnie przed przywieraniem.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna to mieszanka kilku metali, żelaza, chromu (min. 11,5%) i niklu. Od tego też zależy nazwa stali, które często są podane na akcesoriach kuchennych. Tzw 18/8 lub 18/10 z większą zawartością niklu (10%) zwana także marynarską z uwagi na swoją wysoką odporność na korozje.

Stal węglowa

Stal węglowa pozwala na uzyskanie bardzo cienkich kształtów, przy zachowaniu wytrzymałości i odporoności na ciepło. Pozwala to uzyskać szybko potrzebną temperaturę oraz wysoką. Niestety ta stal, nie przewodzi ciepła tak dobrze jak inne materiały, jednak jest to korzystne przy patelniach typu wok lub paella, gdzie jedna część patelni powinna mieć inną temperaturę. Tak samo jak w przypadku żeliwa, stal węglowa wymaga smarowania olejami lub innymi tłuszczami przed użyciem. Po upływie czasu materiał zrobi się ciemny w miejscu użytkowym i nieprzywieralny. Materiał Łatwo rdzewieje i należy takie naczynia osuszać po myciu i przechowywac w suchym miejscu.

Non-stick

Najbardziej popularne patelnie, zostały stworzone w 1893. Stalowe lub aluminiowe patelnie, mogą być osłonięte warstwą Poli(tetrafluoroetylen)ową (PTFE, teflon, politetrafluoroetylen) w celu zminimalizowania przywieralności żywności do powierzchni.

Warstwa posiada pewne korzyści ale też i niekorzyści. Łatwo je umyć i wymagają małej ilości oleju lub tłuszczu a czasem nawet i tego nie trzeba. Z drugiej strony niektóre przyrządzania żywności wymagają lepkości, np tworzenie niektórych sosów, karmelu. W przypadku takiej patelni / garnka nie można używać przyborów, wykonanych z materiału, który mógłby porysować powierzchnie. Nie wolno także używać silnie chemicznie gryzących materiałów czyszczących.

Głównym różniącym czynnikiem w powierzchni non-stick jest ich formuła, grubość warstw i ich ilość. Wyższej jakość warstwy non-stick używają sproszkowanej ceramiki lub tytanu zmieszanego z formułą non-stick, w celu wzmocnienia i uodpornienia na detergenty. Niektóre powłoki są na tyle silne, że przechodzą standardy Narodowej Sanitarnej Fundacji, która wydaje zgody na użytek do restauracji.

Bezpieczeństwo

Ważną rzecz o której należy pamietać przy zakupie jest świadomość, że dobry materiał, który nie tylko zapewni wygodę i prawidłową pracę ale także bezpieczeństwo przy jego korzystaniu, bezpieczeństwo w znaczeniu wyzwalania niebezpiecznych substancji a nie narażenia na urazy fizyczne :) Dlatego odradzamy kupowanie naczyń jak garnki, patelnie, czajniki i inne, które są poddawane warunkom cieplnym podczas których mogą wytworzyć niebezpieczne substancje, szkodliwe dla naszego zdrowia. Produkty w naszym sklepie są sygnowane markami, które dają gwarancję jakości i bezpieczeństwa naszego zdrowia, posiadają certyfikaty odpowiedzialne za możliwość korzystania z nich w warunkach dla nich przeznaczonych w kontakcie z żywnością.

#:

Nazwa+Cena

Wyświetlono rekordy od 1 do 36 (z 507 produktów)

Copyright © 2017 sklep ran.o home

WEB CREATOR: PAWEŁ MIKULSKI